Alimentele lunii noiembrie

Incepe ultima luna de toamna. Daca septembrie si octombrie ne-au rasfatat cu bogatia de legume si fructe, noiembrie este ceva mai sobru. Departe de a fi o luna saraca, noiembrie este luna in care ne pregatim pentru iarna. In noiembrie creste necesarul de vitamine si, mai ales, de vitamina D, pentru ca avem din ce in ce mai putin soare. Creste nevoia de grasimi, iar cele sanatoase sunt pe primul plan. Mancarurile devin ceva mai consistente, pentru ca zilele reci si scurte obliga organismul la un consum mai mare de energie.

Concentreaza-te asupra imunitatii, printr-o alimentatie care sa o sustina si sa asigure bariere naturale de protectie. Alimentele lunii noiembrie fac toate astea!

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Dovleacul a fost si ramane in sezon. Si nu trebuie sa-ti lipseasca din meniu! Este plin de vitamine, minerale si fibre. Are apa si o gramada de antioxidanti pretiosi. Dovleacul ramane in meniu pana in ianuarie si este unul din alimentele care te ajuta sa treci peste sezonul rece.

Castanele sunt fructele lunii noiembrie. Sunt bogate in amidon, au putine grasimi, sunt sarace in proteine, dar au fibre, vitamine si minerale. Se potrivesc in mancaruri dulci sau sarate, sau pur si simplu mancate ca atare, dupa ce au fost coapte. Sunt ideale in sosuri si supe, dar si in preparatele dulci, si merg de minune impreuna cu carnea de porc.

Telina este una din legumele minune. Este buna in supa, este buna coapta, simpla sau combinata. Este buna cruda, este buna fiarta, este buna piure sau calita in ulei. Este buna oricum, si este si foarte sanatoasa.

Noiembrie este luna verzelor. Fie ca este vorba despre cea alba – inca proaspata, fie ca este vorba despre cea rosie sau despre varza de Bruxelles. Varza poate fi preparata in fel si chip, este gustoasa, sanatoasa si accesibila. Varza este o pretioasa sursa de minerale si vitamine, are fibre si antioxidanti. Practic este una din legumele de baza ale lunii noiembrie si decembrie.

Hreanul este antibiotilul natural oferit de mama-natura in noiembrie. Radacina de hrean are proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace. In cantitati mici, hreanul se recomanda si pentru stimularea poftei de mancare. Radacina de hrean contine foarte multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu.

Ai mancat supa de pastarnac? Daca nu este timpul sa o incerci. Aceasta radacina alba si aromata este o sursa excelenta de minerale si vitamine. Practic nu trebuie sa lipseasca din dieta si se gaseste in stare proaspata (pentru ca se pastreaza usor), pana la finele lui martie.

Noiembrie este luna in care reapar citricele. Toate sunt proaspete si la discretie. Citricele raman cea mai buna sursa de vitamina C in perioada rece din an.

Gutuile sunt in plin sezon. Aceste minunate fructe incheie recolta de toamna. Crude sau preparate (coapte sau alaturi de carne), gutuile sunt pline de zaharuri sanatoase, vitamine (A, B si C) si o buna sursa de antioxidati.

Raman in sezon merele, nucile si toate celelalte fructe uleioase. Sunt inca la dispozitia noastra perele, dar ne putem bucura si de conopida si broccoli, precum si de ciuperci, scrie BBC Good Food.

Un noiembrie senin si plin de soare sa aveti!

Tags:
Alimentele lunii noiembrie
Noiembrie
alimentele lunii
alimente de sezon
dovleac
gutui
castane
calorii
vitamina D
varza
hrean
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare